Wat is IDAHOTIQZ?

IDAHOTIQZ is een jaarlijks evenement rond IDAHOT, waarbij we met alle subculturen van de regenboog- en queercommunity met verschillende uitingen van kunst en cultuur bruggen willen slaan zowel binnen als buiten de Regenbooggemeenschap.

IDAHOT is de International Day Against Homo- and Transphobia, een viering van de dag waarop in 1990 de American Psychiatric Association en de World Health Organisation besloten homoseksualiteit als psychiatrische diagnose te schrappen. Het begon als IDAHO, in 2009 werd de transcommunity betrokken en inmiddels zijn er nog meer kleuren onder de regenboogvlag bij. Om intersekse en queer ook een plek te geven ontstond in 2019 in Nederland IDAHOTIQZ. Het traditionele plus-teken werd vervangen door de Z om duidelijk te maken dat iedereen welkom is en gezien mag worden.

Door Covid-19 kon het helaas een aantal jaar niet plaatsvinden. De warme reacties in 2019 en hartgrondige wens de regenboogcommunity te emanciperen en verbinden maken ons trots om IDAHOTIQZ 2023 aan te kondigen.

Waar de vorige editie bestond uit een gevarieerd muzikaal theaterprogramma breiden we dit jaar uit met een foto-expositie van Suzanne van de Laar – Different by Suus – met intieme portretten van de transcommunity in verschillende stadia van hun geslachtsbevestigende transitie. In het hemelvaartsweekend, op 17 mei, zal de theatervoorstelling plaatsvinden, dit jaar in een grotere zaal, in CC Amstel.
Je wordt ontvangen door de vrijwilligers, o.a. van de Motor Sportclub Amsterdam en voorafgaand aan de theatervoorstelling is de officiële opening van de expositie. Deze zal overigens nog enkele weken blijven hangen en de opbrengsten komen te goede aan IDAHOTIQZ 2024.
Na de voorstelling is de meet and greet met de artiesten en organisatoren en is de IDAHOTIQZ borrel, waar iedereen van harte welkom is, ook als je de voorstelling niet hebt kunnen bijwonen.

We hebben er erg veel zin in om het programma van de voorstelling aan u te presenteren.
De nadruk ligt dit jaar op de verbinding tussen de oudere en jongere generaties en is er uitgesproken aandacht voor queer-artiesten.
We zullen vanaf februari geboekte artiesten bekend maken en vanaf half april zal de kaartverkoop starten. Wil je weten wie er komen optreden en wil je er zeker van zijn de voorstelling te kunnen bijwonen, houdt dan social media en deze website in de gaten.

IDAHOTIQZ is een stichting, waarbij alle inkomsten ten goede komen aan het evenement zelf. Het doel van de stichting is door het creëren van een intiem kunstzinnig evenement de kleuren en saamhorigheid binnen de regenboogcommunity te stimuleren en tegelijk de community en haar subculturen te emanciperen in de maatschappij. De stichting wordt volledig gerund door vrijwilligers.
We zijn een open groep, wil je meedenken, meehelpen of heb je een idee voor deze of volgende editie, schroom niet en stuur ons een bericht. We hopen uit te kunnen groeien tot een niet-commercieel en lokaal kunstzinnig festival dat bestaat vanuit en voor de regenbooggemeenschap, naast de traditionele Pride.

Lieve mensen, hopelijk tot 17 mei!