Wat is IDAHOTIQZ?

IDAHOTIQZ is een jaarlijks evenement rond IDAHOT, waarbij we met alle subculturen van de regenboog- en queercommunity met verschillende uitingen van kunst en cultuur bruggen willen slaan zowel binnen als buiten de Regenbooggemeenschap.

IDAHOT is de International Day Against Homo- and Transphobia, een viering van de dag waarop in 1990 de American Psychiatric Association en de World Health Organisation besloten homoseksualiteit als psychiatrische diagnose te schrappen. Het begon als IDAHO, in 2009 werd de transcommunity betrokken en inmiddels zijn er nog meer kleuren onder de regenboogvlag bij. Om intersekse en queer ook een plek te geven ontstond in 2019 in Nederland IDAHOTIQZ. Het traditionele plus-teken werd vervangen door de Z om duidelijk te maken dat iedereen welkom is en gezien mag worden.

Door Covid-19 kon het helaas een aantal jaar niet plaatsvinden. De warme reacties in 2019 en hartgrondige wens de regenboogcommunity te emanciperen en verbinden maakten ons trots om in 2023 IDAHOTIQZ aan te kondigen. In 2024 komen we met een nieuw, spannend concept, waarover hier binnenkort meer te lezen zal zijn!

IDAHOTIQZ is een stichting, waarbij alle inkomsten ten goede komen aan evenementen zelf. Het doel van de stichting is door het creëren van een intieme kunstzinnige evenementen de kleuren en saamhorigheid binnen de regenboogcommunity te stimuleren en tegelijk de community en haar subculturen te emanciperen in de maatschappij. De stichting wordt volledig gerund door vrijwilligers.
We zijn een open groep, wil je meedenken, meehelpen of heb je een idee voor deze of volgende editie, schroom niet en stuur ons een bericht. We hopen uit te kunnen groeien tot een niet-commercieel en lokaal kunstzinnig festival dat bestaat vanuit en voor de regenbooggemeenschap, naast de traditionele Pride.